2016. március 11., péntek

William Thielicke legújabb alkotása  William Thielicke (többek közt a TBS gemini mini hexakopter alkotója is) mindig valami nagyon innovatív géppel rukkol elő.
Ezúttal egy vérbeli X versenygépet tervezett.
Nekem nagyon tetszik ez a design, a gyönyörű, letisztult minimál váz, a lehető legjobb aerodinamikával.
Elsőre talán furcsa lehet a forma, de "üzemi" sebességen ezzel lehet elérni a legkisebb légellenállást. Bővebb információ a masináról és a régebbi projektjeiről itt: http://shrediquette.blogspot.hu

Rendes tőle továbbá, hogy az stl fileokat is megosztja, így bárki kinyomtathatja/kivágathatja magának. A hátránya, hogy úgy nézem speciális repülésvezérlő kell hozzá. Bár talán bele lehet zsúfolni egy afrominit is...

/atilllla/

 

2016. március 1., kedd

Gondolatok a légcsavarokról

 
Amikor belefogtam ebbe az őrületbe, az első quadcopterem - pont, mint sok más arcnak közülünk - egy Syma X5C volt. A gép már régóta nincs meg, de a hozzá adott 4 propellert nemrég adtam csak oda egy barátomnak. Anno örültem, hogy adtak hozzá, de sosem volt rá szükség, a gép könnyű volt és gyenge, és nekem nem tudott akkorát esni, hogy akár a propellereknek, akár bármi másnak baja legyen. Az volt az utolsó gépem, aminek nem törtem el egyetlen légcsavarját sem.
Nem is olyan régen írtam egy cikket a légcsavarokról, amiben azt mondtam, hogy inkább törjön a műanyag, mintsem a drága motornak legyen baja. Nos, ez a gondolatom kezdi elveszíteni az igazságtartalmát.
Az utóbbi időben ezek a műanyagok olyan áremelkedésen mentek keresztül, hogy az ember nem győz pislogni, és ha valaki szívvel-lélekkel akar ennek a sportnak hódolni, akkor előbb-utóbb vagy egy lottó ötösre van szüksége ahhoz, hogy a gyorsan fogyó légcsavarokat finanszírozni tudja, vagy valamelyik páros szervének egyikét kell értékesítenie a feketepiacon.
A tavalyi évben (remélem a feleségem nem olvassa.... nem valószínű, ezért le merem írni:) ~40e Ft-ot költöttem légcsavarokra, így most kipróbálok egy másik megközelítést, elkezdek olyan propokat vásárolni, amelyek bírják a strapát, mert egyrészt megelégeltem a pénzköltést, másrészt a propcsere is unalmas művelet, szóval beruháztam némi Dalprop utánpótlásra.
Most a teóriámat megrpóbálom egy kis matekkal alátámasztani.
Adott mondjuk az eddig általunk vásárolt Thugprop, amit nagyon szerettünk, mert kellően merev, viszonylag jól balanszolt és úgy nagyjából hajszálpontos másolata a méregdrága HQ-nak.
UK-ból érkezik, gyorsan itt van ha kell, viszont a posta pénzbe kerül, tehát nagy tételekben rendeltük, hogy ne kelljen 2-3 hetente kifizetni a szállítást feleslegesen, így jött ki átlagosan olyan 200 Ft/db áron.
Természetesen szettben lehet vásárolni, és természetesen a jobbos vagy balos ebből a típusból sem egyformán törik, tehát a "kopás" sem egyenletes, de ez igazából most lényegtelen.
Szóval darabja 200 Ft. Egy gyakorlás alkalmával nyugodtan lehet számolni úgy 10 eséssel, esésenként átlagosan 1,5 propeller mínusszal, azaz minden gyakorlás nagyjából 3000 egységnyi konvertibilis fizetőeszközbe kerül.
Egy motor az olcsóbb fajtából 3000 Ft, ha mondjuk Cobra motort veszünk, akkor 7000 Ft ha ennél drágábbat... nem, ennél drágábbat nem veszünk. A 7000 Ft-os motor esetén ez azt jelenti, hogy ha három gyakorlást kibír egy motor, akkor a harmadik nap végén már spóroltam azon, hogy a motorok épségét kockáztattam. Ez persze féligazság, hiszen azért a törhetetlenként elhíresült Dalpropok is törhetőek, ezt bizonyítottam is már, tehát valamennyi abból is fogy, de ez nem számottevő. Ha azt is hozzávesszük, hogy eléggé sansztalan, hogy 3 gyakorlás alkalmával leírjunk egy motort, vagy ha mégis, akkor jó esetben csak csapágyas lesz, ami néhány 100 Ft költségből orvosolható,(illetve ha nagyon urak akarunk lenni, EZO csapágyat veszünk bele, ami 1600 Ft/szett) akkor hamar kijön az eredmény: ma már olcsóbb a motort kockáztatni.
Azt se felejtsük el, hogy az összehasonlítási alap a Thugprop volt. Itt még talán dönthet a szerencse/szerencsétlenség, de minél drágább légcsavarokat használunk, annál inkább billen a mérleg a motorok oldalára, és ha eljutunk oda, hogy egy HQ-val hasonlítjuk össze, akkor ott fogunk tartani, hogy akár aranyozott motorokat is kockára tehetünk, hiszen azokból egy gyakorlás alatt ki tudunk kukázni akár 6-7000 Ft-ot is.
Ez persze csak az én matekom, és csak matek. Mert ugye egy légcsavarnak nem csak törési tulajdonságai vannak, és csak egyetlen elem egy hajtásláncban, de ha a tendencia ez marad, akkor hamar eljuthatunk oda, hogy a kiindulási alapunk a tervezéskor az lesz, hogy milyen propokat szeretnénk használn.

 

2016. február 23., kedd

Transponder, azaz jeladó felszerelése a versenyenA versenyszabályzat hamarosan publikus lesz, egyelőre még illetékesekkel való egyeztetés és kreatív kolléga miatt csúszik, de igyekszünk a lényeget kiszivárogtatni smile hangulatjel
Az egyik dolog, hogy a géped tetejére fel kell tudni rögzíteni a transzopondert, azaz a jeladót, aminek a segítségével az időt fogjuk mérni.
Mi a balanszer csatlakozós megoldást preferáltuk, Smith kollégánk pedig elkészített nektek egy felvételt, hogy hogyan fog ez működni a gyakorlatban.

2016. február 19., péntek

CC1558 vs. HS1177 kamera összehasonlítás

Készítettünk nektek egy videót, amiben összehasonlítunk 2 viszonyal elterjedt fpv kamerát.
Az olcsóbbik, egy nagyon jó ár/érték arányú, 10 dolláros kamera, a másik pedig egy magasabb minőségi színvonalat képviselő, 35 dolláros példány.
Igazából mindkét modell az ajánlott tartozik, kinek-kinek igénye és pénztárcája szerint...


2016. február 15., hétfő

Első magyar multirotoros FPV bajnokság

A Magyar Drón Egyesület az  FPVRace Hungary szakmai rendezésében, meghirdeti az első hivatalos Magyar Multirotoros Drón Bajnokságot, amelynek az első helyezettje részt vehet a Hawai csodálatos szigetén, 2016 októberében tartandó világbajnokságon.
A 2016-os bajnokság első futama április 3-án, Velencén, a korzón kerül megrendezésre, ahová nemcsak a pilótákat, hanem minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Tudod, mi az a drón és mire képes? Ha kíváncsi vagy, legyél részese a légi parádénak, nézd meg, milyen trükköket tolnak a versenyzők néhány centivel a föld felett, akadályok között manőverezve. Ha pedig te is meg tudod ezt csinálni, nevezz a saját gépeddel és szállj versenybe a nyereményekért! A viadal mellett látványos programokat, betétfutamokat is szervezünk, így a drónokat irányítók és a nézők is találnak maguknak megfelelő szórakozást.
Éld át az egyedülálló tengerparti hangulatot Velencén, a Magyar Drón Bajnokság első futamán!
Részletek hamarosan.....

2016. február 10., szerda

TBS Vendetta

Megjelent a TBS Vendetta hivatalos promó videója. Az a véleméyem, ha ez a kopter ugyanolyan minőségű, mint a Team Blackhseep eddigi fejlesztései, akkor csak jó cucc lehet.
Ha nem érezném cikinek, és persze ha lenne rá pénzem, rendelnék is egyet (még csak előrendelés van) de így nem teszem.
A gép 240 mm motor-motor méretű, tehát nem állnak be a "legyen minél kisebb a gép" transzparensekkel vonulók sorába, pedig sok vásárló biztosan örült volna a kisebb váz előnyeinek, úgy meg pláne, hogy építéskor nem nekik kell vele szenvedni. A gép az azóta átnevezett Race Blade-ben debütált gyorscsere rendszerű karokat kapta, amelyek 3.5mm vastagok és természetesen karbonból vannak. A hajtásláncra sem lehet panasz, hiszen a manapságvaz adott kategóriában az egyik legobbnak mondható Cobra 2204/2300kv motorokkal szerelt gép Bulletproof 30/50 szabályzókkal, és ehhez 5x4x3-as HQ propokkal érkezik, amelyeket később persze arra cserélünk amire csak szeretnénk.
Nem meglepő módon a jelenleg leggyorsabb F3 vezérlő dolgozik benne szívként és persze alatta a TBS Power Cube a fent említett szabikkal, így gyakorlatilag ha kedvünk és pénztárcánk is úgy tartja, akár 6 cellás akkukal is táplálhatjuk a fenevadat.
Az egész gép súlya akku nélkül 410 gramm, a konfiguráláshoz nincs szükség pc-re, osd-n keresztül midnen beállítható benne, akárcsak a Vortex esetében.
Mindezért cserébe 500USD-t kell elszurkolnunk alapáron, persze rendelhető egy csomó opcióban,de igazából a lényeg ennyi úgyis az alapár. Ha jobban belegondolok, ez úgy 145e magyar fortintnak felel meg, tehát annyira nem is rossz vétel, ha figyelembe vesszük, hogy a gép milyen beltartalommal bír, és hogy a TBS általában milyen minőségű cuccokat dob piacra.

2016. február 5., péntek

Akkumulátor készítése házilag Fat Shark szemüveghez

Bárkivel megeshet, hogy rajta felejti a csatlakozót a szemüvegen, majd bedobja a csomagtartóba, táskába stb... és azt veszi észre, hogy szeretett szemüvegének akkumulátora teljesen lemerült.
Mint tudjuk, a teljes lemerülés a LiPo akkuk esetében egyenértékű azzal, hogy az eset után már csak papírnehezéknek lesz jó, mert ugyan vannak viszonylag rizikós praktikák arra vonatkozóan, hogy miként lehelhetünk életet kinyúvadt akkunkba, az eljárás többesélyes, az élettartam már nem lesz a régi.
Az eredeti akkuk ára még megfizethető lenne, viszont a szállítási költségekkel együtt a végső ár már elég combos lehet, így ha valakinek nincs kitömve a zsebe vagy a pénztárcája, annak hasznos lehet az alábbi felvétel.