2015. november 4., szerda

FPV alapok 2. - A képi megjelenítés - szemüvegek, monitorok

Eddig egyetlen cikknek sem kezdtem neki ennyire tanácstalanul, mint ennek.
A megjelenítőkről szeretnék beszélni, de itt olyan tényezők játszanak közre, amelyek esetleges negatív tulajdonságait nem lehet kiküszöbölni azzal, hogy az ember mélyebben a zsebébe nyúl és jó minőséget vásárol.
A megjelenítőknek 3 elterjedt típusát használjuk a versenyzéshez. Vannak az fpv szemüvegek, használhatunk monitort, és van a kettő kombinációja, a monitorszemüvegek.
Egy kis összehasonlítás a legnépszerűbb szemüvegek képe és FOV-ja alapján.
A legelterjedtebbek természetesen az fpv-szemüvegek, mint például a Fat Shark márka különböző típusai, vagy a Skyzone, Boscam. Ezek közül általában a látómezeje, a felbontás és a szolgáltatások figyelembevételével szoktunk választani... mondanám egy optimális világban, de természetesen van még az ár tényező, amelyet most kapcsoljunk ki egy kicsit, majd a végén beszélünk róla... vagy nem.
Tehát egy fpv szemüvegnek van felbontása, van látómezeje, azaz FOV-ja (field of view), van felbontása amelyet pixel-ben szokás megadni a vízszintes és függőleges tengelyre vonatkozóan és vannak szolgáltatásai. Az első kettő tényező viszonylag tiszta, érvényesülhet a minél nagyobb, annál jobb elve. Minél nagyobb a FOV, annál nagyobb a látott kép és természetesen minél nagyobb a felbontás, annál jobb lesz annak minősége, ugyanakkor persze azt sem szabad elfelejteni, hogy milyen annak a pici képernyőnek a minősége... sajnos itt is az örök igazság törvénye hat ránk letaglózó módon, hogy a drágább az szinte mindig jobb.
A mérnökök a szemüvegekbe számtalan olyan szolgáltatást próbálnak belepasszírozni, amelyekkel elnyerhetik a vásárlók bizalmát és persze ezzel együtt a bizalommal járó összegszerűséget is, amely a mi számlánkról az övékére vándorol.
Vannak, akik beépített DVR funkcióval próbálnak okoskodni, ami arra jó, hogy egy micro SD kártyát a szemüvegbe helyezve képesek leszünk rögzíteni a gépünkről érkező képet. Nos ez semmiképpen nem alkalmas arra, hogy barátainkat elkápráztassuk felvételeinkkel, viszont arra tökéletes, hogy ha valahol lezuhanunk és lövésünk nincs arról, hogy konkrétan merre jártunk, (mert ugye repülés közben gyakran csak azzal tudunk foglalkozni, hogy ne menjünk neki ennek vagy annak) akkor a felvételt visszanézve, hideg fejjel be tudjuk azonosítani a helyet és rátalálunk gépünkre.
A másik okos szolgáltatás pl a diversity-s vevő, ami azt takarja, hogy a szemüvegünkre két antennát is fel tudunk tenni, és mindig annak a jelét látjuk, amelyik erősebb jelet fog.
Csodás parasztvakítást láttam a Skyzone szemüvegében, amelyben elöl egy kis kamera kapott helyet annak érdekében, hogy akinek gondot jelent a leszállás szemüvegben és jobban szereti azt szabad szemmel nézni, az csak megnyom egy kis gombot a készüléken, és máris a szemüvegbe épített kameraképet látja. Amit nem értek, hogy ha már a fejemhez kell nyúlnom, akkor miért is nem jó az, ha ugyanazzal a mozdulattal a fejemre tolom a szemüveget, és akkor látok, szépen, tisztán, periférikusan is, nem pedig egy valamilyen látószögű, alacsony felbontású kameraképet?
Lehet még dönteni az alapján is, hogy a szemüvegbe egy bizonyos beépített vevőt kapunk, vagy magunk vásárolhatunk bele olyat amilyet mi szeretnénk, hogy tud-e fogadni headtrackert, van-e benne fülhallgató aljzat.... és még sok-sok pont.
Skyzone szemüveg, beépített diversitys vevővel

Következő eszköz a monitor. A monitorokat jellemzői a felbontás, a méret, az fogyasztás, a betekintési szög, a kijelző típusa. Itt aztán pláne rengeteg variációs lehetőség van, a szolgáltatások kb megegyeznek a szemüvegekével. A monitor hátránya szemüveghez képest, hogy a tükröződést csak komoly árnyékolással tudjuk kiküszöbölni, ami miatt az eszköz nagy lesz, utazáskor még több helyet kell elkülönítenünk hobbink számára, ami miatt feleségünk erősen morcos lehet, hiszen minél több helyet igénylünk mi, annál kevesebb hely marad számukra cipőknek, ruháknak stb... és ugye nem jó velük ujjat húzni.
Egy tipkus FPV monitor. Adott esetben a távirányítóra is szerelhető

A harmadik eszköz a szemüveg és a monitor keresztezése. Ez tulajdonképpen egy fejre rakható doboz, az elejében egy monitorral, előtte pedig egy lencse. Előnye, hogy a tükröződéssel nem lesz gondunk, hátránya viszont, hogy adott esetben még nagyobb helyet foglal el, mint a monitor. Ebből is létezik olyan, amiben mindenféle szolgáltatás megtalálható és létezik teljesen pőre, csak egy monitor egy dobozban szintű eszköz. További előnye, hogy általában lényegesen olcsóbb, mint a sima fpv szemüvegek.

CapriV6 kolléga által gyártott Voyeur1-es. Olcsó, de mellette megfelelő minőségű. Nem túl kompakt, viszont egy dolog biztos: a szemüvegekhez képest egy mozivászon :)

A fentieket figyelembe véve a választás (ha az anyagiakat nem nézzük) egyértelmű lenne, válasszunk egy fpv szemüveget és a dolog meg van oldva. Csakhogy -és ez a nagy bibi- nem mindenki bírja a szemüveget. Ismerek olyan kollégát, akinek hányingere lesz benne, másiknak a feje fáj. A monitorszemüveg esetében hasonló tüneteket tud produkálni akinek az nem fekszik, és szintén mindkét eszköz ki van lőve azok számára, akik nemes egyszerűséggel csak szoronganak akkor, ha nem látják a maguk körül lévő világot is reptetés közben. Nekik csak a monitor jelenti a megoldást.
A konklúzió tehát az, hogy vásárlás előtt mindenképpen próbáljuk ki, hogy miként reagálunk az adott eszköz használatakor, mert egy jobb szemüveg esetében az ablakon kidobott pénz nagyon komoly összeg is lehet.
Az anyagiakra visszatérve egy tanács: amennyiben megtehetjük, ne sajnáljuk a pénzt egy igazán jó minőségű szemüvegre. Ég és föld a különbség a repülési élményben ha jól látunk és ha nem. Igen, az olcsó és a drága megoldás közötti árkülönbség akár 100.000 forint is lehet, sőt... Viszont a szemüveget nem egy hónapra vásároljuk. Ezt nem törjük halomra, mint a gépünket, nem fogyasztunk belőle több száz darabot évente, mint a propellerekből, és nem használjuk el, mint az akkumulátorokat.
Életen egyik legjobb beruházása volt egy Fat Shark Dominator V2, azóta kezdtem el fejlődni ami a repülést illeti. Plusz hosszú távon kifizetődik ha látjuk a belógó ágakat. Kevesebb zuhanás, kevesebb prop és egyéb alkatrész törés.
Nos tehát ezt a kérdést is járjuk körül alaposan vásárlás előtt, próbáljunk ki több eszközt, akinek erre nincs lehetősége a környezetében, látogasson ki hozzánk egy versenyre és nagyon szívesen odaadjuk kipróbálásra a szemüveget, hogy ez segítsen a döntésben.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése